Masaj terapeutic

masaj ok

Când spui masaj, te gândești automat la relaxare. Adevarat, însă această terapie aduce și alte beneficii organismului, cum sunt cele pentru imunitate, tensiune, tonus muscular și circulația sangvină.

Masajul terapeutic este o soluție alternativă indicată în multe probleme de sănătate. Înainte de a se recurge la această terapie, specialiștii au în vedere tipul afecțiunii și ceea ce se dorește să se obțină în urma efectuării ședințelor de masaj:

  • efecte benefice pe termen scurt (spre exemplu, reducerea inflamației sau a durerii)
  • efecte benefice pe termen lung, ca terapie adjuvantă, folosită în asociere cu alte proceduri terapeutice (kinetoterapie, fizioterapie, acupunctură sau reflexoterapie).

Masajul terapeutic poate fi aplicat și omului sănătos pentru că rolul lui primordial este acela de a preveni bolile și de a menține organismul în formă. În scop profilactic, masajul terapeutic are drept scop prevenirea și combaterea unor afecțiuni sau îmbolnăviri cauzate de acumularea oboselii profesionale, fizice și intelectuale. Masajul este o procedură manuală sau  mecanică, aplicată pe tegument și formațiunile subtegumentare, în scop terapeutic. Masajul terapeutic face parte din cadrul tratamentului complex recuperator al tulburarilor și leziunilor traumatice și în reeducarea funcțională a sechelelor anumitor boli patologice. Beneficiile masajului sunt foarte multe

Masajul îmbunătatește circulația sanguină și cea limfatică
Masajul contribuie la activarea circulației în întregul corp prin efectele pe care le produce. Circulația limfatică are în organism rolul de transportator al rezidurilor. Îngreunarea circulației limfatice, slaba circulație a sângelui și în particular drenajul limfatic defectuos, pot fi readuse la nivelul normal de funcționare cu ajutorul masajului.

Stimulează și alină sistemul nervos cât și cel endocrin
Dacă este excutat energic, într-un ritm viu, masajul produce efecte stimulatoare asupra sistemului nervos. Prin aplicarea procedeelor de masaj excitante, se menține condiția psihomotrică optimă. Efectuat prin manevre lente, blânde, calmante, constituie un mijloc deosebit de eficient împotriva încordarilor excesive, a tensiunilor psihice, a durerilor,  a stării de neliniște și a stresului. Efectul de relaxare, de înlăturare a oboselii, se obține tocmai prin relaxarea sistemului nervos și a sisemului endocrin, eliminând o serie de hormoni care induc starea de bine. Prin masaj se stimulează producerea de endorfine, substanța chimică din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.

Masajul mărește mobilitatea și flexibilitatea încheieturilor
Oferind un bun efect vasodilatator și trofic, capsulele articulare sunt nutrite, iar articulațiile devin mai sănătoase.

Masajul crește elasticitatea și contractilitatea mușchilor
Orice metodă de masaj contribuie la cresterea cantității de sânge și oxigen în mușchi. Acest fapt, îmbunătățește elasticitatea, contractilitatea și posibilitățile funcționale musculare și întârzie momentul anoxiei și acumulării de toxine, ce provoacă glicoza.

Masajul reduce tensiunea musculară
Nu este nici un mister în faptul că masajul alină durerile și contracturile musculare. Anumite manevre ale masajului ce obțin efecte relaxante, duc la scăderea excitabilității și contractilității musculare. Acest lucru este explicat prin faptul că  masajul crește circulația sângelui în mușchi, ce îmbină și produce natural asa numitele opiacee care alină durerea și contractura musculară.

Masajul  îmbunătățește starea epidermei
Anumite tehnici specifice de masaj, produc o hiperemie (roșeață), fapt care permite fibrelor musculare să-și recapete rezervele energetice, iar pielii să iși recapate elasticitatea și fermitatea prevenindu-se astfel tendința fiziologică de hipermineralizare a  fibrelor elastice care se încarcă progresiv cu calciu. Proprietățile fizice ale pielii sunt îmbunătățite prin favorizarea exfolierii celulelor cornoase, care stimulează noi diferențieri bazale.

Masajul contribuie la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea sistemului imunitar
Prin anumite manevre de masaj are loc ușurarea transportului acizilor grași și ai colesterolului, intensificarea schimburilor nutritive și eliminarea toxinelor din corp, și întărirea sistemului imunitar, prin stimularea ganglionilor limfatici. Actionând asupra tegumentelor și asupra glandelor sudoripare, masajul crește eliminarea permanentă și importantă a lichidelor de stază.

Masajul reduce stratul adipos 
Este recunoscută facilitarea lipolizei, masajul ducând la scăderea stratului adipos. Masajul întreține și dezvoltă suplețea tesutului conjunctiv, combate depunerile grasoase în exces sub piele și totodată le previne.

Masajul asigură vindecarea mai rapidă a leziunilor la niveul țesutului moale
Prin cresterea calității structurilor colagene și elastice ale dermului, masajul ajută resorbția parțială sau totală a indurațiilor cutanate fibroase sau a cicatricelor.

Masajul îmbunătățește digestia
Efectele masajului se văd și în îmbunătățirea digestiei, prin dispariția constipației și a balonării și prin eliminarea mult mai facilă. Masajul ,,periostal” este cel care întareste tonusul pereților organelor cavitare, crește peristaltismul și stimulează secrețiile intestinale.

Cum se face ?

Mai întîi, mişcări uşoare
Orice şedinţă de masaj începe cu atingerea uşoară a pielii. Operaţiunea de netezire constă în alunecarea cu palma pe piele în sensul circulaţiei de întoarcere venoasă şi limfatică. Se poate face netezire şi în sensul circulaţiei venoase, liniştit şi ritmic (limfa se mişcă încet prin vase, 4mm/sec). Netezirea se va încheia cu scăderea treptată a presiunii. Netezirea uşoară produce creşterea temperaturii locale, micşorarea contracturii ţesuturilor, scăderea presiunii sanguine. În cazul durerilor, netezirea se execută ceva mai sus de zona dureroasă, cu presiune cît mai mică, timp de 3-5 minute. O netezire de 15-30 minute este un adevărat calmant al durerii.

Fricţiune energică
Următoarea etapă este fricţiunea. Adică, apăsarea şi deplasarea pielii şi a ţesuturilor moi subcutanate pe ţesuturile profunde sau pe plan dur, osos, atât cât permite elasticitatea acestora. Totul trebuie executat cu putere, dar fără a cauza traumatisme. Fricţiunile energice în locurile dureroase reduc starea de hiperexcitabilitate a nervilor, accelerează circulaţia locală şi îmbunătăţesc hrănirea ţesuturilor. Acest tip de masaj acţionează asupra ţesutului conjunctiv, adipos, muscular. Când se execută lent, are efect de relaxare musculară şi calmare nervoasă, iar când se face energic, profund, are un efect de excitare, stimulare, cu efecte trofice şi circulatorii. Este şi tipul de manevră care ajută la înlăturarea rezervelor de grăsime şi a reziduurilor, sporirea elasticităţii şi supleţii pielii şi a ţesuturilor conjunctive. Efectele fricţiunii sunt de lungă durată.

Tehnica frământatului
Un alt tip de masaj este frământatul, care constă în prinderea în cută a muşchilor şi a ţesuturilor profunde, ridicarea şi strângerea acestora atât cât permite elasticitatea ţesutului respectiv. Frământatul este singurul procedeu care acţionează intens asupra vaselor limfatice şi sanguine mari, accelerând neutralizarea produselor de descompunere şi sporind procesul de nutriţie al ţesuturilor. Măreşte puterea de contracţie a fibrelor musculare, deci constituie un exerciţiu de gimnastică pentru muşchi. Se vor evita manevrele bruşte, răsucirea muşchiului sau provocarea durerilor. Frământatul se execută într-un ritm lent şi continu. Este folosit pentru tratarea atrofiei şi insuficienţei musculare, refacere, recuperare medicală.

Tehnica bătătoritului
În timpul masajului, putem recurge şi la loviri uşoare şi ritmice, cu degetele, palmele sau canturile palmelor, aplicate pe ţesuturile moi. Masajul prin lovituri uşoare se adresează ţesutului superficial sau profund, în funcţie de intensitatea de lovire şi viteză. Are efect vasodilatator, creşte excitabilitatea neuro-motorie, acţionează asupra sistemului vegetativ simpatic, aduce un aflux puternic de sânge spre regiunea masată, are o influenţă benefică asupra nervilor (în special asupra terminaţiilor căilor senzitive), ajută la micşorarea şi încetarea durerilor, cînd gradul de excitaţie al nervului este mărit, provoacă o hipertermie profundă, o înviorare a tonusului tuturor muşchilor, influenţează muşchii viscerali, cînd se aplică la coloana vertebrală, produce modificări favorabile ale tensiunii arteriale, influenţează ritmul cardiac, răreşte pulsul şi corectează aritmia.

Vibraţii şi trepidaţii
Masajul prin vibraţii presupune mişcări oscilatorii pe un fond de presiune continuă şi constantă, de intensitate redusă. Pentru masor, e foarte obositor, ritmul oscilaţiilor este de peste 200 mişcări/minut. Trepidaţiile se aplică pe grupe musculare mari, mâinile putând aluneca pe segmentul masat, cuprinzând şi alte regiuni. Efecte: calmare, relaxare, reducerea sensibilităţii nervoase, calmarea durerilor în diferite afecţiuni (ginecologice, nevralgii, migrene), intensificarea funcţionării glandelor. Metoda acţionează asupra parezelor, spasmelor musculare, reduce durerea, influenţează organele şi ţesuturile profunde (inima, muşchii, pereţii abdominali şi intestinali), influenţează secreţia majorităţii organelor şi glandelor (stomac, glande salivare, intestine, ficat, glande sexuale).

Manevre auxiliare
Există şi o serie de manevre auxiliare, care se intercalează între manevrele principale sau le completează. O astfel de tehnică este cernutul, Cernutul se intercalează între frământat şi bătătorit şi este o acţiune de relaxare a muşchilor, de mărire a supleţei ţesuturilor, activare a funcţiilor circulatorii şi trofice. Rulatul în toate sensurile, într-un ritm viu, energic şi cu o presiune crescută a masei musculare mobilizate între palme, cu degetele întinse, se aplică de obicei după frământat, numai pe membre. Prin rulare, are loc relaxarea muşchilor, activarea circulaţiei. Scuturatul constă în mişcări oscilatorii mai ample şi ritmice, executate sistematic cu segmentele membrelor, cu membrele în întregime sau cu corpul întreg. Se aplică spre sfârşitul masajului. Dacă e efectuat cu blândeţe, ajută la relaxare, iar într-un ritm mai viu, determină înviorarea şi stimularea generală. Un masaj complet presupune şi tragerea extremităţilor membrelor, în sensul axei lungi. Tracţiunile se aplică în masajul articulaţiilor, la sfârşitul masajului. Se excută blând şi cu prudenţă. Prinderea se face cu o mână sau cu ambele mâini. Produce relaxarea articulaţiilor şi a tensiunilor periarticulare. Pielea de pe spate sau membre mai poate fi ciupită, într-un ritm energic.

Masajul spatelui
Concret, pentru masajul spatelui, se începe de la regiunea fesieră şi se termină în regiunea cefei. Se împinge limfa spre zonele inghinală şi axială, iar sângele, prin sistemul venos, spre inimă.

Mişcări specifice coloanei
Urmează manvere de alunecare pe partea dreaptă, masorul fiind pe partea stângă. Se începe din zona şoldului şi se avansează treptat peste coaste şi omoplat. Se pleacă de la jumătatea spatelui spre margini. Frământatul începe din zona muşchilor trapezi, coborând spre şolduri. Deoparte şi de alta a coloanei, se pot da lovituri uşoare, fără a coborî mai jos de nivelul diafragmei.

În final, netezirea uşoară a pielii
Vibraţiile se execută de 3 ori pe partea stângă şi de 3 ori pe partea dreaptă, pornind din zona muşchiului trapez şi coborând gradat până la şold, mai întâi pe partea stângă a coloanei, iar apoi pe dreapta. Manevrele se fac prin presiuni şi fricţiuni. Masajul spatelui se termină cu o netezire uşoară de încheiere, mână pe sub mână. Masajul gâtului şi al cefei constă în netezirea cu palmele, în jos, pornind din regiunea cefei, pînă la umeri.

 

De știut

Unde facem masajul?

Masajul trebuie aplicat într-o încăpere aerisită, cu minimum 20 grade C. E bine ca patul să fie mai înalt şi acoperit cu aşternuturi curate.

Masorul trebuie să aibă mâinile curate, uscate, cu unghiile tăiate.

Despre un masor priceput se spune că are o „mână uşoară“, când ştie să gradeze intensitatea şi ritmul manevrelor în raport cu volumul ţesuturilor prelucrate şi cu sensibilitatea celui masat.

Masajul manual se aplică în marea majoritate a cazurilor direct pe piele şi numai în împrejurări speciale se poate aplica şi peste rufele de corp.

Masajul terapeutic e recomandat înaintea mesei de seară sau dimineaţa sau peste zi, la 2-3 ore după masă.

Cel masat trebuie să aibă o poziţie comodă de repaus, să-şi relaxeze musculatura şi să evite orice încordare fizică şi psihică.

Adaptarea procedeelor la caracterele anatomice şi funcţionale ale fiecărei regiuni sau segment, ţesut sau organ, precum şi la necesităţile fiecărui caz în parte depinde întotdeauna de priceperea şi experienţa executantului.

Cel mult o oră !

Sensibilitatea, durerea, jena, contracturile musculare sau alte semne de încordare şi nelinişte pe care le manifestă cel masat, se datorează fie unei executări defectuoase a manevrelor, fie unor greşeli de dozare şi gradare a lor.

Durata şedinţei de masaj variază după necesităţi.

Masajul local poate dura 10-15 minute, cel regional 15-30 minute, iar cel general 50-60 minute, niciodată mai mult.

Efectele masajului se resimt chiar după prima şedinţă, dacă acesta este bine executat, dar efectele slăbesc treptat în orele ce urmează, până ce dispar.

Pentru a obţine efecte de durată este nevoie de un număr mai mare de şedinţe, executate în serie de cîte 10-12 şedinţe.

Există numeroase tipuri de masaj, de la cele cosmetice, la cele medicinale. Toate au acelaşi rol: să inducă o stare de bine, de sănătate.

Dacă masajul se execută corect, veţi constatata ameliorări în starea generală şi o să doriți să continuaţi această metodă de terapie atât de plăcută.
Terapia manuală este deseori combinată cu tehnici specifice de kinetoterapie, care au rolul de a atenua durerea și de a trata diferite afecțiuni ale aparatului locomotor.

În cele mai frecvente cazuri, kinetoterapeuții aplică tratamente individuale, personalizate, asigurând astfel o recuperare rapidă și eficientă.

 

„Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare medicala sau sportivă. Secretul obtinerii unor rezultate optime pentru redarea libertatii de mișcare a pacienților constă în aplicarea mixului optim de tehnici utilizate în terapia manuală”

Când se recomandă Reflexoterapia

Afecțiunile în care reflexoterapia și-a dovedit utilitatea sunt:

  • Stresul și afecțiunile cauzate de stres
  • Durerile de cap, migrene
  • Problemele de natură digestivă(gastrite, ulcer, hemorozi, balonări­)
  • Impotența
  • Artrită
  • Insomnie
  • Depresie
  • Astm bronșic, bronșite, rinite, sinuzite
  • Dezechilibre hormonale
  • Problemele menstruale, tulburări ale menopauzei
  • Constipația
  • Durerile de spate
  • Obezitate, diabet
  • Hipo și hipertensiune arterială
  • Litiază renală

Avantajele reflexoterapiei

Un avantaj al reflexoterapiei este că aceasta se poate aplica tuturor categoriilor de oameni chiar și bebelușilor aspura cărora are un efect relaxant și îi ajută să doarmă mai bine.

Un alt avantaj este acela că este o terapie în care lipseste toxicitatea, comparativ cu terapia medicamentoasă.

Un alt avantaj al reflexoterapei este acela că recuperarea se face rapid, poate fi soluția la care se ajunge atunci când tratamentul medicamentos nu a dat rezultate și poate fi singura soluție pentru pacienții care vor să se însănătoșească pe o cale netoxică.
Prevenirea afectiunilor se face atunci când anumite zone din corp sunt dureroase, acestea manifestându-se înaintea apariției unei boli.
Tratarea bolilor prin reflexoterapie se poate face fie independent, adică fără încă o metodă terapeutică aplicată concomitent, fie completată doar de îngrijiri medicale.

Uneori ajută la scăderea dozei de tratament medicamentos iar în unele situații se ajuge la eliminarea completă a acestuia.

În același timp dispar insomniile, instabilitățile emoționale, anxietatea, depresia și cel mai important, afecțiunile renale.

Prețul - 60 lei

În acest preț sunt incluse următoarele:

  • Transportul la domiciliu
  • Materialele necesare
  • Manopera

DE CE SĂ ALEGI RealMed ?

RealMed este nr.1 în servicii medicale la domiciliu

  • Cel mai mare furnizor de servicii medicale la domiciliu
  • Cei mai mulți pacienți deserviți la domiciliu
  • Cel mai bine pregatit personal medical
  • Personal medical cu peste 15 ani experiență medicală
  • ZERO cazuri de malpraxis (erori medicale) înregistrate.
  • Siguranța materialelor folosite și a actului medical
  • Confidențialitatea actului medical
  • Cei mai mulți pacienți multumiți de serviciile noastre
  • Cel mai recomandat furnizor de servicii medicale la domiciliu
  • Cea mai mare zona de acoperire

CE AUTORIZAȚII DEȚINE REALMED ?

Autorizat de Ministerul Sănătății

Autorizat de Direcția de Sănătate Publică

Autorizat de Casa de Asigurări de Sănătate

CĂT DE PREGĂTIT ESTE PERSONALUL RealMed ?

Personalul RealMed este format din medici specialiști, medici primari, doctori în științe medicale, Prof. Univ. Dr. cu peste 15 ani experiență și asistenți medicali, specializați în medicină generală, medicină de urgență, medicină internă, cardiologie, ORL, terapie intensivă, chirurgie, ortopedie, neurologie, kinetoterapie, pediatrie, etc.

IMPORTANT ! - Informații suplimentare

  • Programul de lucru este în intervalul orar 8,oo – 22,00
  • Pentru serviciile practicate înafara programului, în intervalul orar 22,00 – 8,00 costurile serviciului se măresc cu 100%
  • Programările pentru toate tipurile de servicii se fac cu minim 12 ore înainte
  • Pentru programări în regim de urgență se achita o taxă de urgență egală cu prețul serviciului solicitat.
  • Pentru tratamentele ce depășesc 25 de servicii, se oferă reducere de 10%
  • Pentru localitățile aflate în afara orașelor se vor percepe costuri suplimentare de transport în valoare de 1 leu/km. (distanța calculată dus-întors)
  • Costurile suplimentare de transport NU se vor aplica pacienților deserviți prin intermediul C.A.S